Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 14:28 - Руски свидетел по дело в САЩ мистериозно падна от прозореца на дома си в Москва
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Руски свидетел по дело в САЩ мистериозно падна от прозореца на дома си в Москва



image

Руски юрист, който е свидетел по дело в САЩ, свързано с най-мащабната схема за пране на пари в руската история, е приет в болница в критично състояние, след като паднал от четвъртия етаж на жилищна сграда в Москва , съобщи негов говорител. Информациите за това какво се е случило с юриста Николай Горохов са противоречиви. Говорителят му Уилям Броудър (предполагаем потърпевш от схемата за пране на пари), казва, че той е "бил хвърлен от четвъртия етаж на жилищната сграда, в която живее". Руските медии, които често са контролирани от държавата, казват, че Горохов е "паднал, докато заедно с работници се опитали да качат джакузи в неговия апартамент", пише американският сайт "Бъз фийд".

Името на Горохов (юрист от инвестиционния фонд Hermitage Capital) е заличено от всички документи по делото "САЩ срещу Prevezon", тъй като федералните власти имаха притеснения за неговата безопасност, заявява Броудър пред "Бъз фийд".

Всичко това се случва в момент, когато съвсем скоро се очаква да бъде даден ход на съдебния процес в Манхатън и в разгара на кадрови рокади в прокуратурата, предприети от президента Тръмп.

Американското министерство на правосъдието твърди в материалите по делото, че Prevezon – кипърска фирма за недвижими имоти, притежавана от руски гражданин, е придобила в Ню Йорк няколко апартамента със средства, които се свързват с данъчна афера за 230 млн. долара (най-голямата в руската история), извършена преди 10 години от бандити и корумпирани чиновници. Prevezon заявява в материалите по делото, че правосъдното министерство няма твърди доказателство в подкрепа на твърденията си.

Миналата седмица Тръмп уволни авторитетния прокурор Прит Бхарара, който водеше това дело. Според някои информации сега в "късия списък" на потенциалните приемници на Бхарара е и видният нюйоркски адвокат Марк Мукаси (син на бившия главен прокурор на САЩ Майкъл Мукаси), който по-рано е защитавал Prevezon, съобщава "Бъз фийд".

 

В последния си иск Prevezon се опита да убеди съда да се откаже от делото, но ако съдията го отхвърли, делото е насрочено за разглеждане на 15 май. Не е ясно кога Тръмп, чийто предизборен екип е проверяван за връзки с Русия, ще назначи прокурор на мястото на Бхарара.

"Бъз фийд" припомня подробности от данъчната афера, а също така и делото "Магнитски", което на свой ред предизвика изостряне на отношенията между Русия и САЩ.

Делото "Prevezon" е изключително важно по тази причина, че то е първото стигнало до съдебна фаза крупно дело за пране на пари, придобити при престъпления, които са довели до смъртта на Сергей Магнитски, твърди Браудър.

Как руските бандити са успели да задигнат близо четвърт милиард долара от парите на данъкоплатците? Според американското министерство на правосъдието те просто са откраднали фирми.

Разследването твърди, че през 2007 г. организация от руски престъпници, корумпирани служители и правоохранителните органи планират завземането на три компании, контролирани от Hermitage Fund, който по онова време е най-големият западен инвеститор в Русия. Полицаи, участващи в схемата, са нахлули в офисите на фирмите и са иззели ключови активи. След това са пререгистрирали компаниите на свое име. Поемайки контрола, измамниците са инициирали мними съдебни процеси, в резултат на които са произнесени определения срещу компаниите на обща стойност 973 млн. долара. Но отплатата идва после, когато откраднатите компании завеждат дела за възстановяване на данъци в размер на 230 млн. долара, които са незабавно одобрени от данъчните органи, които са в сговор с измамниците.

Уилям Броудър, който е основател на фонда Hermitage, е събрал група юристи и счетоводители, за да изяснят кой стои зад схемата. Един от адвокатите – Сергей Магнитски, е бил особено успешен. Той е проучил банкови сметки, въз основа на които успял да проследи пътя на 230 млн. долара – точната сума на данъците, платени от Hermitage през 2006 г. Както се оказало, парите са отишли по сметки в съмнителни банки, контролирани от руски бандити.

През 2008 г. Магнитски представя разкритата схема пред руското вътрешно министерство, което обаче вместо да преследва измамниците, арестува Магнитски. Година по-късно той умира в затвора на 37 години.

Руските власти твърдят, че е починал от сърдечна недостатъчност и започват мръсна кампания срещу него с обвинения, че той и Броудър са всъщност тези, които са откраднали 230 млн. долара. По-късно от данни на разследването става ясно, че на Магнитски е била отказана лекарска помощ в ареста, където вероятно е бил измъчван, което събуди подозрения за причината на смъртта му.

В годините след кончината на адвоката Броудър води битка за разкриване на истината.

През 2013 г. той е подал в прокуратурата в окръг Манхатън иск, в който твърди, че разследващите Hermitage са установили връзка между средствата, получени при данъчната афера за 230 млн. долара и Prevezon и нейните придобити недвижимости в Ню Йорк.

Делото отива при прокурор Бхарара, който през септември 2013 г. обяви, че подава граждански иск за конфискация спрямо активи на Prevezon. В резултат на това са замразени активи на компанията по сметки в американски банки в размер на 14 млн. долара.

Prevezon твърди в материалите по делото, че прокуратурата представя две различни истории, между които няма нищо общо – едната за данъчната афера в Русия за 230 млн. долара и другата – за "законния бизнес [на Prevezon] в сферата на недвижимите имоти".

Фирмата твърди, че няма никакво отношение към данъчната афера и смъртта на Магнитски.

Според руските разследващи няма данни за престъпление в инцидента, при който Горохов е паднал от петия етаж на апартамента си в Москва. Разследването смята, че лебедката, с която юристът и негови помощници са качвали джакузито, не е била подходяща и поддала, поради което той паднал надолу.

www.mediapool.bg/ruski-svidetel-po-delo-v-sasht-misteriozno-padna-ot-prozoretsa-na-doma-si-v-moskva-news261711.html




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612051
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930